paddock paradise

Onze paarden leven hier in een kudde

De paarden genieten van hun vrijheid, van altijd wat te eten en elkaar. Ze worden niet opgesloten in een hok, maar kunnen schuilen wanneer ze dat willen.  Er  wordt op een PP zoveel mogelijk rekening gehouden met hun natuurlijke behoeftes.  Ze hebben hun eigen leven en plekje in de kudde. Soms halen we ze er even uit om ons te helpen voor een coaching, ritje, wandeling of wat grondwerk. Maar daarna gaan ze weer terug naar hun familie en kunnen zo ook hun eventuele opgedane spanning weer kwijt.

Van het gedrag in de kudde kunnen we zoveel  leren. Zij zijn zo in het hier en nu. Piekeren niet over het verleden en verzinnen geen nare momenten voor de toekomst.

Ze hebben geen masker op, geen dubbele agenda, maar ze zijn puur zoals ze zijn. De kracht van de paarden zit hem in het willen hebben van balans in de kudde zodat ze niet hoeven vluchten. Op “4 feet” afstand nemen ze de hartslag van een mens waar.

Als deze niet oke is, gedragen ze zich vaak op een bepaalde manier totdat het weer goed is. Dit zijn vaak  magische momenten die je lang bij blijven. Ze raken iets in ons aan, wat we soms lang kwijt waren omdat we vaak in ons hoofd zitten en we ons gevoel met ons lichaam een beetje zijn kwijt geraakt.

Het contact met het paard zet ons weer aan, om stappen te maken en we doen nieuwe inzichten op. Als iets vast zit, gaat het weer stromen.

Zoals de paarden hier niet in een hokje zitten zo wil ik ook naar de mens kijken. Een diagnose is prettig voor houdingsaspecten, maar ik wil naar het hele plaatje kijken en niet alleen naar het knelpunt. We zijn allemaal uniek, er bestaat geen 2e van ons. Iedereen heeft  wel iets wat je niet perfect maakt, dus voor mij zijn alle mensen gelijk.

Ieders kwaliteiten worden hier benadrukt en voor de dingen die je wilt verbeteren, gaan we aan de slag. Op een leuke manier, ontspannen, zonder druk, mag je hier je persoonlijkheid ontwikkelen.  

fotogalerij

Bekijk de foto’s